Ik wil gaan wielrennen

Ik ben nieuw en wil gaan wielrennen

Ben jij nieuw met wielrennen? Dan ben je bij DTS aan het goede adres om het wielervirus definitief aan te wakkeren.

DTS heeft op het Sportpark Kalverhoek, aan de rand van Zaandam en de Wijdewormer, een voor verkeer afgesloten wielerparcours van 1250 meter lang en een kantine. Het adres van de kantine De TrotS is Zuiderweg 72/B 1456 NH Wijdewormer.

DTS is vooral gericht op het wegwielrennen. In de winter zijn wij echter ook zeer actief in het veldrijden, mountainbiken en baanwielrennen.

DTS heeft voor elke leeftijdscategorie afdelingen die ten alle tijden perfect aansluiten bij jouw ambitie als beginnende wielrenner. De uitleg hieronder geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Jeugd

Je hoort bij de jeugd vanaf het jaar dat je 8 jaar wordt tot en met het jaar dat je 14 jaar wordt. Ben je 8 jaar dan rijd je in categorie 1, ben je 9 dan rijd je in categorie 2 enz. Er wordt in verschillende groepen getraind, ingedeeld naar niveau.

Op dinsdag en op donderdagavond traint de jeugd onder leiding van hoofdtrainer Nol van der Linden van 18:30 t/m 19:30. In de weekenden zijn er wedstrijden voor de jeugdleden, DTS stimuleert het rijden van wedstrijden altijd om een goede mix te hebben van plezier, doorzettingsvermogen en prestaties.

Na afloop van de training wordt er gezamenlijk een kop thee of limonade gedronken om de training als groep af te sluiten.

Voor de jeugd hebben wij speciale opstaptrainingen om de eerste keer te kijken of je het wielrenner echt leuk vindt.

Nieuwelingen
Je bent nieuweling vanaf het jaar dat je 15 jaar wordt tot en met het jaar dat je 16 bent. Bij de nieuwelingen train je onder leiding van Bram Sikkes. Men zegt weleens dat wielrennen echt begint bij de nieuwelingen omdat dan klassiekers en straatcriteriums worden toegevoegd aan het wedstrijdprogramma.

In de winter wordt begonnen met fanatiek trainen op de zaterdagochtend waarin disciplines als waaierrijden en duurtrainingen worden uitgevoerd. Tevens wordt vanaf de nieuwelingen begeleid aandacht besteed aan de randvoorwaarde om een goede wielrenners te worden.

Waar bij de jeugd de wedstrijden als individu worden verreden wordt er vanaf de nieuwelingen bij de jongen in de klassiekers als ploeg gereden. Een ploeg bestaat uit 3 of 6 renners. Tevens worden de eerste wedstrijden verreden in het buitenland zoals België en Denemarken.

De nieuwelingen trainen in de zomertijd gezamenlijk op dinsdag vanaf 19:00.

Een nieuwelingenklassieker is ongeveer 80 kilometer en een criterium 40 kilometer.

Junioren

Je bent junior vanaf het jaar dat je 17 jaar wordt tot en met 31 december van het jaar dat je 18 jaar bent. De junioren trainen op hetzelfde tijdstip als de nieuwelingen alleen onder begeleiding van ploegleider Martin Buijck en trainer Sjoerd Veenings. DTS zit vanaf de junioren in het project Wielerploeg Groot Amsterdam. In dit project worden zwaardere en internationalere wedstrijden aangeboden aan de renners van DTS, Het Amsterdamse Olympia en het Amstelveense De Amstel.

Een juniorenklassieker is ongeveer 120 kilometer en een criterium 60 kilometer.

Senioren
Vanaf je 19e maakt de leeftijd niet meer zoveel uit in welke categorie je fietst. Bij de senioren is vooral het niveau en de ambitie belangrijk om te weten in welke categorie je het beste kan rijden. Voor de goede wielrenners is er de Elite/Belofte en voor de meer liefhebbers is er de Sportklasse/Amateurs. De oudere renners van 40+ worden Masters genoemd.

Bij de dames wordt er gesproken over Vrouwen-A en Vrouwen-B.

Elite/Belofte
Belofte van je vanaf het jaar waarin je 19 jaar wordt t/m het jaar dat je 22 jaar wordt. Vanaf het jaar dat je 23 jaar wordt ben je Elite.

Bij de Elite/Belofte kan je gaan rijden als je serieus wedstrijden wil fietsen op topamateurniveau met klassiekers van 160 tot 200 kilometer. DTS heeft zich bij de Elite/Belofte gevoegd tot Wielerploeg Groot Amsterdam. Dit team maakt deel uit van de Nederlandse Topcompetitie en heeft een zeer internationaal en zwaar programma. De A-selectie bestaat uit 16 renners en in totaal heeft Wielerploeg Groot Amsterdam (WPGA) 25 renners waarbij elke renner een kans krijgt.

Gezamenlijke trainingen van de Elite/Belofte vinden vooral in de winter plaats. In de zomertijd zijn er geen vaste trainingsdagen. Elite en beloftes kunnen altijd meetrainen met de Sportklassers en amateurs.

Nationale klassieker zijn meestal 160 kilometer, internationale klassiekers zijn ongeveer 200 kilometer en criteriums zijn 80 kilometer.

Sportklasse/Amateurs/Masters
Sportklasse-renners of amateur kan je worden vanaf je 18e.

De meeste wielrenners die op latere leeftijd beginnen met fietsen starten bij de Sportklasse of amateurs. Het niveau ligt lager dan bij de elite/belofte maar alsnog wordt er zeer fanatiek getraind en hard gereden. Amateurs is net één stapje hoger dan de Sportklasse. Amateurs mogen in de Noord-Hollandse criteriums meerijden met de Elite/Belofte.

In de zomertijd wordt er elke dinsdag om 19:00 gezamenlijk getraind door de Sportklassers. Vertrek is vanaf de kantine op Sportpark Kalverhoek. In de winter vanaf januari wordt er op zaterdagochtend om 10:00 vertrokken.

Sportklasse-renners rijden voornamelijk criteriums, die 50 a 60 kilometer lang zijn. Klassieker zijn tegen de 100 kilometer aan.

Masters zijn renners van + 40 jaar. Deze categorie is ingedeeld in +40, +50 en +60 jaar. Masters rijden veelal mee met de Sportklasse. Soms zijn er aparte wedstrijden voor de Masters.

Dames
Dames komen in de seniorencategorie van de dames zodra zij in het jaar zijn da zij 18 worden. De dames kennen twee categorieën: Vrouwen-A en Vrouwen-B. De meest logische opstap is vrouwen-B waarin je als dames kan meedoen aan clubwedstrijden, criteriums en de clubcompetitie. De Vrouwen-A is een categorie die op een meer internationaal niveau acteert en meedoen aan de topcompetitie. DTS doet mee aan de clubcompetitie en dikwijls ook aan de topcompetitie. DTS doet hieraan mee in een combinatieploeg.

Klassiekers bij de dames zijn 120 kilometer lang en criteriums 50 a 70 kilometer.

Wil je meetrainen?
Laat het ons absoluut weten als je wil meetrainen met DTS. Kinderen kunnen zicht aanmelden door een e-mail te sturen naar jeugd.dts@gmail.com. Ben je boven de 14 jaar? Mail dan naar secretariaat@zwc-dts.nl en de trainer van jouw categorie zal contact opnemen. Er wordt dan een afspraak gemaakt voor de eerste training en je bent dan natuurlijk van harte welkom om bij DTS te komen fietsen!