Historie

Een historisch overzicht in kortbestek…..

In 1922 deed DTS voor de eerste maal mee aan een NCK, zonder enig resultaat. Bijna negentig jaar later, in 2011 weten Niki en Mike Terpstra, Rick Flens, Thijs Al, Reinier Honig en Yoeri Havik echter voor de zesde keer deze titel te pakken in de hoogste regionen op de weg. Het jaar waarin DTS haar negentig jarig bestaan vierde. In 1972 won een DTS-ploeg de Nieuwelingen Clubtrofee, in 2003 werd er een Juniorenteam kampioen van ons land, terwijl in 2007/2008 de nationale titel op de baan werd binnen gehaald. Dat hadden ze ’toen’ nooit durven dromen!

Toen… op 29 maart 1921 kwamen in café Booij aan de Padlaan in Krommenie een aantal heren bijeen. De bijeenkomst had tot doel de oprichting van een wielerclub voor de Zaanstreek. het was dan ook dié avond dat dat deze heren kwamen tot de oprichting van de Zaanlandse Wielerclub DTS, Door Training Sterk. De heren waren zich in hun eigen enthousiasme niet bewust van het feit dat de Zaanse regio nog niet geheel rijp bleek voor deze tak van sport. Over het algemeen keek het ietwat calvinistische volkje er maar met een schuine blik naar. Vreemde manne in enge korte broeken op fietsen die ook al heel anders waren. De beginjaren werden er dan ook niet makkelijker door. Onder aanvoering van voorzitter Cornelisse, die later niet voor niets de bijnaam ‘spil van DTS’meekreeg, werd langzaam maar trefzeker de wielersport gelanceerd.

in eerste instantie middels zgn. vaardigheidsritten en later met grasbaanraces op de regionale voetbalvelden, die zouden uitmonden in een ongekend succes waar grote drommen publiek op af kwamen. Vanaf de oprichting is DTS de enige club in Noord-Holland boven het IJ, hoewel de groei daarvan later vrij snel zou toenemen. Op 26 september 1932 krijgt de club Koninklijke Goedkeuring waar het de statuten betreft. Na een wat wankele start kwamen toch de eerste echte wedstrijden. Jarenlang was de polder de Wijde Wormer het decor van ettelijke clubwedstrijden (FOTO 2) en Zilveren Molentoernooien. Toernooien die een landelijk bekendheid en deelnemersveld kende. Daar leerde men fietsen, was in die dagen een vaak gebezigde term. Em heel misschien was dat ook wel zo. Het aantal kampioenen dat DTS heeft ‘afgeleverd’ beslaat een lange lijst met klinkende namen, die u elders op deze site zult aantreffen.

Het begon al in 1937 toen henk Verhagen op de baan een Juniorentitel wist te behalen. In 1942 zou da Assendelver Dirk Mooij in Chaam beslag weten te leggen op de eerste titel op de weg bij de Amateurs. In 2010 werdvoor de 65e keer de Ronde van noord-Holland verreden, het geesteskindje van ere-voorzitter Kobus Cornelisse. De oudste klassieker van Nederland die nog altijd voor velen tot de verbeelding spreekt en is ondergebracht in een goed lopende stichting die op professionele wijze wordt gerund. In de polder waar het ooit allemaal begon kreeg DTS eind jaren ’80 haar eigen parcours en clubhuis, na jarenlang op diverse plaatsen een tijdelijk ‘verblijf’ te hebben gehad. De complete geschiedenis van DTS wordt op unieke wijze samengevat in een kroniek die uit meerdere delen bestaat.

Historie 1  Historie 2