Ronde van Assendelft

Als startschot van de kermisweek organiseert het ‘Comité van de Ronde van Assendelft’ in samenwerking met ‘Zaanlandse Wielerclub DTS’ al sinds 1973 jaarlijks de Wielerronde van Assendelft. Dit jaar viert de ronde dus haar 50-jarig bestaan. Ter ere hiervan worden er naast de reguliere koersen ook derny-koersen en ‘dikke banden’ kinderwedstrijden verreden. Tevens is er voor de bezoekers o.a. een pop-up wielercafé, feesttent en live muziek aanwezig.

De ‘kermisronde’ heeft altijd op het zelfde parkoers plaatsgevonden met de start/finishplaats op de Beemsterstraat. Er zijn vele hoogtepunten te noemen, waaronder het feestelijke afscheid van Roxane Knetemann in 2019. Door de jaren heen hebben diverse toppers hier gewonnen, maar ook verloren. Het is een ronde met veel klinkers en scherpe bochten waardoor er altijd een eerlijke winnaar op het podium staat. Elk jaar staan er diverse profs aan de start waarbij de Elite koers zelfs als het officieus NK criterium verreden wordt. 

Naast de mooie koersen is er ook veel te doen rondom het parkoers. Veel bewoners nodigen vrienden uit voor een gezellige middag, er wordt door de ORCA een oldtimer optocht gereden met bewoners van het Thomashuis, er is een springkussen voor de kids en een pop-up wielercafé voor een hapje en drankje. Ter hoogte van de Vlietlaan kunnen de ‘kermisvierders’ terecht voor een borrel en snack. Dit jaar zelfs met feesttent met live muziek.

Programma voor de 50e Ronde op 30 September:

11.15 uur – Sportklasse

12.30 uur – Dikke banden Race (jeugd t/m 13 jaar)

13.30 uur – Series derny race (Elite / Belofte / Prof-B (UCI) vrouwen)

14.45 uur – Elite / Belofte / Professional-B / Amateurs mannen (officieus NK criterium)

16.30 uur – Finale derny race (Elite / Belofte / Prof-B (UCI) vrouwen)

Meestal is het mooi en warm, maar het weer speelt ook altijd een rol in zowel het aantal deelnemers als bezoekers. Bezoekers kunnen eventueel terecht in een van de overdekte gelegenheden. De permanence is dit jaar in een tent (tegenover de start/finish) was- en kleedgelegenheid voor de renners is bij voetbalclub VVA. Bij eventuele natte omstandigheden krijgen niet alleen de sterkste, maar misschien ook juist de meest technische of taaiste deelnemers een kans.

De deelnemerslijsten worden bekend gemaakt via de Facebook (zie https://www.facebook.com/RondevanAssendelft/) en Instagram pagina’s van de ‘Ronde van Assendelft’ en in de programmaboekjes die rondom het parkoers uitgedeeld worden. Inschrijven voor licentiehouders kan via de KNWU-site. Deelname bij de derny-race is exclusief op uitnodiging.