Lage Land en warme golf

Het Lage Land is de oude benaming voor de laagvlakte waarin wij wonen. Het gebied gelegen in de monding van een aantal grote rivieren in Noordwest Europa richting de Noordzee. Het gebied wordt gekenmerkt door perioden met een koud klimaat afgewisseld door een gematigd klimaat zoals tegenwoordig. Het was dan ook niet altijd even aantrekkelijk om hier te (over)leven. De eerste sporen van mensachtig bestaan voeren terug naar zo’n 500.000 jaar geleden en de moderne mens (homo sapiens) vestigde zich zo’n 45.000 jaar geleden in het Lage Land. De koudere periodes werden gedempt door de invloed van de warme golfstroom die warm water van de Golf van Mexico naar Scandinavië voert en ons een aangenaam klimaat geeft. Zou die pompfunctie van de warme golfstroom er niet zijn dan zou het Lage Land een toendraklimaat kennen en zou het leven er zwaar en bar zijn.

Die homo sapiens had natuurlijk nooit kunnen bedenken dat op zondag 20 maart 2016 een groep 120 junioren wielrenners zouden staan te trappelen om los te gaan in de 43e Ronde van het Lage Land. WPGA Junioren levert vandaag maar liefst 12 renners, verdeeld over 2 teams. De namen zijn Friso van Diemen, Koen Warnier, Nadav Joosten, Ruben Overdevest, Teun Mouris, Tom Zwaan (combinatie Olympia en Amstel), Douwe van Seijst, Martijn Krook, Mees Verstoep, Quinten Veling, Stefan Appelman en Tom Timmers (DTS). Allen Nieuwe Maten, net als onze nieuwe sponsor. Komende woensdag vindt de ploegpresentatie van WPGA juniorenplaats bij Olympia.

WPGA

Om 12.01 klinkt het startschot voor de eerste klassiekers van het jaar, een rit over 118 km. Meestal een heel zware koers, waarbij vaak maar zo’n 30 renners finishen. Toekomstige profwielrenners winnen het Lage Land. Ook vandaag wordt het een bizarre tocht. Na de neutralisatie gaat het direct op de kant en zien we de eerste renners uit het peloton lossen. Na 10 kilometer wedstijd breekt de groep in drie delen. RennerDeze groepen worden later op de smalle dijkjes van de Schermer gedecimeerd tot groepjes van 10 renners en na 50 kilometer is er nog maar 30 man in koers. Daarbij zitten Teun (eerste groep), Douwe (tweede groep) en Tom Zwaan en Quinten zitten beiden in de derde waaier. Mooi dat we nog 4 man in koers hebben, een warme golf van vreugde stroomt mijn ploegleiderswagen binnen. De anderen zijn er helaas af omdat ze achter valpartijen zaten of de breuk waarachter ze zaten net niet konden dichten.

Op de lokale omlopen rondom het DTS parkoers zien we Douwe uit de tweede groep terugvallen. Hij pikt even later aan in de derde groep, waar Quinten het moeilijk heeft. Tom doet veel kopwerk en is één van de motoren in deze groep. Helaas gaat hij in de plaatselijke omlopen nog onderuit. Door een foutje van de jury wordt de derde groep uit wedstrijd gehaald. Helaas met drie renners van ons en uiteindelijk finishen maar 18 renners. Vincent Hoppezak wordt eerste en Teun legt beslag op een keurige 7e plek. Prima start van het seizoen Teun.renner-2

Het was vandaag een mooie koersdag, met een goede winnaar. En met zulke mooie sport stroomt een warme golf door mijn aderen en word ik blij en gelukkig. Een beetje vergelijkbaar met het genot van de warme golfstroom. Want zou die golfstroom hier niet zijn dan zou het leven in het Lage Land een stuk minder aangenaam zijn en zouden we zeker zo’n mooie koersdag niet hebben gekend.

LAGE LAND EN WARME GOLF

Uitslag
1.         Vincent Hoppezak
2.         Daan van Sintmaartensdijk
3.         David Dekker
7.         Teun Mouris
DNF.   Tom Zwaan
DNF.   Douwe van Seijst
DNF.   Ruben Overdevest
DNF.   Quinten Veling
DNF.   Martijn Krook
DNF.   Stefan Appelman
DNF.   Friso van Diemen
DNF.   Nadav Joosten
DNF.   Koen Warnier
DNF.   Tom Timmers
DNF.   Mees Verstoep

Tot volgende etappe,
Martin Buyck
Ploegleider WPGA Junioren

Author: DTS

Share This Post On