NK Junioren

“Oude Tonge(n)” beweren dat de wind er vrij spel heeft. Veel open vlaktes, smalle tochtige dijkjes en verweerde koppen. Het is een strijd tegen de elementen. Iedereen denkt dat het een stukje Zeeland is. Er wordt ook Zeeuws gepraat, maar de Zuid-Hollanders kunnen het niet loslaten. De watersnood van 1953 laat een enorm litteken achter. Iedereen wordt enorm verrast door de kracht van de elementen. Vele mensen laten hierbij het leven. Goeree-Overflakkee, meer specifiek Oude Tonge, is de plaats van bestemming. De strijd om de Nederlandse driekleur is het proces. Renners geboren in de twee jaren voorafgaand aan de millenniumwissel zijn de strijders. Het motto is: NK van de wind, de strijd tegen de elementen.

WPGA Junioren heeft de luxe om met 8 renners te mogen starten. Douwe van Seijst, Friso van Diemen, Martijn Krook, Quinten Veling, Stefan Appelman, Teun Mouris, Tobias Göbel en Tom Zwaan. Friso is helaas verhinderd. De 7 andere renners staan te trappelen, ploegleider Marc Krook praat veel. Er heerst een gezonde spanning voorafgaand aan de strijd. De startplek wordt bepaald door loting en het lot is ons redelijk goed gezind, behalve voor Quinten en Martijn. Die starten helemaal achteraan. Lastig, want in de smalle straatjes door het dorp is er niet veel plek om te schuiven. En na het dorp is het direct een lang lint tegen de wind in. De eerste renners wapperen er al af. Helaas komen Martijn, Tobias en Tom te snel in een verkeerde groep terecht. Waardoor ze niet kunnen finishen. Een zware teleurstelling voor allen. Quinten kan de samenwerking maken met een aantal sterke renners, die ook een slechte loting hadden. Ze rijden met vereende kracht naar voren. Goed werk Quinten; je bent sterk de laatste weken. Helaas zat je in de laatste ronde achter valpartij, waardoor het resultaat niet top is. Trek het proces door naar de volgende wedstrijd en resultaat komt vanzelf.

 

Martin Buyck's photo.

Windje 5 op de kop het dorp uit. Het kraakt en het kreunt. En toch blijft de groep vrij groot. De lastige stukken zijn relatief kort in de omloop van 11 kilometer, waardoor het gat weer dichtgereden wordt. Teun had gehoopt dat de wind iets meer een rol zou spelen en dat het uit elkaar gereden zou worden. Daarom zie je Teun in het begin van de wedstrijd altijd voorin koersen. Je moet erbij

zitten. “Ik ben veel in de aanval geweest, maar het werd continu dichtgereden. De sprint was hectisch en ik heb me er niet echt mee bemoeid. Ik had de juiste benen, maar helaas werkte het koersverloop niet in mijn voordeel.” is je reactie na 130 km koers. Nu op naar een mooie prestatie op de tijdritfiets komende woensdag.

 

Stefan gaat erg gemakkelijk mee de laatste wedstrijden. Hij beweegt soepeltjes door het peloton en rijdt veel bij de eersten. Stefan: “Ik heb me lekker kunnen handhaven voorin, mede door af en https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-xfp1/t31.0-8/13490733_246866072372014_3189928091991282150_o.jpgtoe een bochtje te veldrijden. Het was wel een zenuwachtige koers, waarin hard gestreden werd voor elk plekje. Ben erg tevreden over de wedstrijd en het resultaat.” Met nog drie ronden op het bord ontstaat een sterke kopgroep van 4 renners. Daarachter jagen 7 mannen. Bekende namen, met daarbij onze Douwe. Lekkerrrrrr. De 11 renners komen bij elkaar en hebben een maximale voorsprong van 1 minuut op het peloton, dat in de laatste 15 kilometer op hol slaat. In de laatste ronde komt alles weer bij elkaar. “Het ging wel lekker.” is Douwes reactie: “Kon me goed handhaven en kwam in de eerste ronde als eerste over start/finish. In die laatste rondes waren we met een mooie groep weg, jammer dat je niet wegblijft andere rijdt je gewoon top10. Maar ik ben super tevreden”. En dat kun je ook zijn Douwe. Je hebt je goed laten zien vandaag.

Na nog even “nakaarten” vertrek ik uit Oude Tonge met een tevreden gevoel. In het jaarplan WPGA Junioren stond als doelstelling om met 5 renners naar het NK te gaan. Dat hebben we met 8 man ruimschoots behaald. Ik kan me voorstellen dat sommige renners meer hadden verwacht en dat is ook de juiste instelling voor een sporter.

 

Uitslag
1. Daan van Sintmaartensdijk
2. Dennis van der Horst
3. David Dekker
23. Douwe van Seijst
29. Stefan Appelman
34. Teun Mouris
65. Quinten Veling
DNF. Martijn Krook
DNF. Tom Zwaan
DNF. Tobias Göbel

Tot de volgende etappe,
Martin Buyck
Ploegleider WPGA Junioren

Author: DTS

Share This Post On