Noordwest Overijssel, klassieker

Dames en heren nieuwelingen en junioren

Op 26 september 2020 werd de laatste grote wegwedstrijd van het seizoen gereden. Noordwest Overijssel te Genemuiden. Voor de meesten de eerste en enige klassieker (nieuwelingen) omdat er geen andere grote wedstrijden waren vanwege corona. Voor een enkeling een tweede wedstrijd (junioren).

Dames Nieuwelingen en Junioren:

De dames rijden een gemengde koers van nieuwelingen en junioren. Voor DTS stonden aan de start Alyssa Levering en Maaike Pronk, beide nieuweling. Maaike is sinds kort lid van DTS. Voor de junioren stonden aan de start Iris de Boer en Nikki Brusche.

Waar Iris en Nikki “oude rotten” in het vak zijn, was het voor Maaike en Alyssa hun eerste “grote koers” van 68 km door de polder, langs het Zwarte water en de door Weerribben. Anouk van Leest kon door een valpartij bij het NK tijdrijden helaas niet meedoen. Gelukkig was ze er wel om iedereen aan te moedigen.

Iris: “Noordwest Overijssel was meteen de start van mijn eerste en laatste koers van dit seizoen. Ik was bloed zenuwachtig. Na de neutralisatie ging het al snel fout en was de eerste valpartij. Na een tijdje stil te hebben gestaan konden we alweer verder. Het verbaasde me dat ik er na 10 kilometer nog bij zat en het ging goed ook. Samen met Nikki waren we lekker aan het koersen, maar helaas viel ze na ongeveer 35 kilometer. Super jammer, want ook voor haar was dit haar eerste en laatste koers van het seizoen. Na een tijdje kwamen we bij de laatste kilometers aan en werd het dringen. Ik vond het dan ook erg lastig om naar voren te komen. Na de laatste bocht heb ik nog alles gegeven tot aan de finish. Ik ben tevreden over hoe ik heb gereden, ik had namelijk niet verwacht dat ik de koers überhaupt zou uitrijden. Ik ben blij dat ik had mee gedaan”. Nu op naar het veldrijden”.

Iris sprintend op weg naar een 20e plek.

Maaike:  “Ik had voor me zelf een doel gesteld om de halve wedstrijd te rijden. Dit was mijn eerste klassieker. Ik vond het best wel spannend maar toen ik eenmaal op de fiets zat viel het mee. Ik durfde nog niet goed in het peloton te rijden daardoor reed ik vaak achter aan. Mijn volgende doel bij een wedstrijd is om te durven in een peloton te rijden en zo langer in het peloton te kunnen blijven. Ik ben uit koers gehaald op ongeveer de helft van de wedstrijd. Daarna zag ik iemand anders alleen rijden en hebben we samen kop over kop gereden en verder op zagen we nog 2 mensen rijden en hebben we met ze vieren kop op over kop gereden. Later rustig naar de start gefietst onderweg nog meer meiden tegen gekomen welke er ook af waren geraakt. Het was een mooie en leuke ervaring om mee te rijden”.

Maaike bij de rotonde waar het gelukkig wel goed ging.

Alyssa: ”Ik had een goede loting, mocht rond de 2e startrij starten, maar helaas zakte ik in de neutralisatie al ver naar achteren. Na de neutralisatie was er gelijk een valpartij waar ik achter zat, en ging ik langs de berm er omheen en zag al snel dat de boel weer werd stilgezet, helaas stonden we 10 minuten stil en was ik helemaal afgekoeld. Toen de wedstrijd weer begon stond ik achteraan en doordat ik helemaal was afgekoeld lag ik er snel af en werd ik uiteindelijk na 7km uit koers gehaald, zeker niet tevreden maar wel weer een ervaring rijker!”.

Nikki was iets minder gefortuneerd. Die viel. Gelukkig heeft ze behalve een grote schaafwond en schade aan helm en fiets er niks aan over gehouden. Zondag zat ze al weer voorzichtig op de fiets, helaas kon ze niet deelnemen aan het clubkampioenschap, maar kon ze wel iedereen aanmoedigen.

Nikki en Alyssa bij de start

Meiden goed gedaan. Voor Iris een mooie afsluiter als junior. Voor Allysa zat het dit weekend niet mee. Als enige van de vier stond ze aan de start van het clubkampioenschap, reed ze lek. Volgend jaar nieuwe kansen, net als voor Maaike en Nikki.

Nieuwelingen jongens

Bij de nieuwelingen jongens waren er voordat er gestart werd helaas al wat afvallers, waaronder Felix van Hemert die de dag voor de koers ziek uit school kwam hij baalde daar heel erg van. Aan de start twee eerste jaar nieuwelingen. Jasper Butter en Thomas Krijgsman. Voor hen dus net als voor Maaike en Allysa ook heel spannend.

Thomas: “ Vanochtend kwamen we om 10:00 aan in Genemuiden voor de Ronde van noordwest Overijssel. Fiets van het dak, helm op en schoenen aan en toen Ilja zoeken. Ilja gaf Jasper en mij nog wat tips en daarna gingen we warm fietsen. Tussendoor had Ilja onze rugnummers en kaderplaatjes gehaald.
Om 11:30 was het tijd om naar de start te gaan, er was geloot voor de start opstelling. Ik had 113, het eind nummer 3 was als tweede geloot dus ik startte goed vooraan.
Om 12:00 werd het startsein gegeven en we gingen geneutraliseerd weg. Iedereen wilde voorin zitten dus was het vechten voor je plekje. Nadat we de bebouwde kom van Genemuiden uit waren werd de koers vrij gegeven. Het was van af het begin al hectisch. Toen we na 3 km van een N-weg afdraaide naar een smallere polderweg. Waren een aantal valpartijen en lekke banden niet te vermijden. Gelukkig raakte ik niet bij een valpartij betrokken en kon ik ze ontwijken. Na ongeveer 40/45 km werd het op de kant gezet en brak het peloton in drie stukken. Ik zat te ver van achteren waardoor ik in de tweede groep van ongeveer 10-15 man terecht kwam. We zijn als groep flink door blijven rijden maar we kwamen helaas niet meer terug. In de sprint werd ik vierde van de tweede groep dat resulteerde in een 66e plek, waar ik erg tevreden over ben.
Ik vond het een erg leuke wedstrijd en ben weer een ervaring rijker. Ik heb zin om volgend jaar meer klassiekers te rijden”.

Thomas in Koers

Jasper: “We waren zaterdagochtend op tijd weg voor NWO. Ik had er heel veel zin in maar had toch wel wat zenuwen omdat het toch mijn eerste klassieker en KNWU wedstrijd was. Toen we daar aankwamen ben ik naar Ilja gegaan om te bespreken wat we moesten doen en voor wat we moesten oppassen en niet moesten doen, na dat hebben gedaan heb ik mij om gekleed en heb samen met Thomas wat ingereden en sprintjes getrokken na dat gedaan te hebben zijn Thomas en ik weer naar Ilja gegaan voor de nummers en ben ik naar de start gegaan we moesten in een vissengraat staan en werden we op bepaalde nummering opgesteld en toen moesten we lang wachten gelukkig stonden we in het zonnetje dus het was niet koud en toen werd er afgeteld en klonk het startschot. Omdat het mijn eerste wedstrijd was met veel nieuwelingen wilde ik het een beetje rustig aandoen maar wat ik niet wist was dag ik langzaam naar achter schoof en daar door kwam ik achterin te zitten op het eerste lange stuk was er helaas een valpartij voor mijn neus waardoor ik hard in de remmen moest toen zat er een gat tussen mij en het peloton en dat gat was te groot om dicht te rijden. Ik heb nog wel geprobeerd om met een Belgische jonge het gat dicht te rijden maar toen hoorde we dat we uit de race werden gehaald en dat is geen fijn gevoel. Daarna ben ik met die jonge naar de finish gereden en daar de sprint gekeken maar het was wel een hele ervaring”.

Jasper opperste concentratie vlak voor de start

Thomas heel knap gedaan je eerste klassieker als eerste jaars uitrijden. Thomas was toen hij over de streep kwam even volledig buiten adem en kon even niks zeggen. Zondag bij het clubkampioenschap waar hij derde werd voelde hij het nog in zijn benen.

Voor Jasper is dit zijn eerste jaar dat hij fietst heeft weinig ervaring opgedaan, gevallen in Uithoorn, aangereden door een auto in die zelfde week. Jasper super stoer dat je toch bent gestart. Het gaat vanzelf beter, gewoon doorgaan.

Junioren jongens

Of moet ik inmiddels “heren” schrijven. Hoe dan ook vier geroutineerde renners stonden namens DTS aan de start. Zitten allemaal al een paar jaar op wielrennen en hebben veel ervaring in klassiekers en andere wedstrijden. Iets aannemen van de ploegleider is dan ook lastig. En dat snap ik heel goed. Ik weet dat tips in de praktijk soms lastig zijn op te volgen, bijvoorbeeld: “neem de rotonde rechts want links zijn de valpartijen en kom je vast te zitten”.  Ben toch blij dat ik jullie deze informatie kan meegeven. Hopelijk helpt dat onbewust toch uitval te voorkomen. Ook nu werd er weer samen opgetrokken met mannen van De Amstel. In DTS tenue deden mee: Lars de Weerd. Ian Vasbinder, Niele Reemeijer en Chris Oosenbrug.

Lars: “Het ging erg goed. Ik zat in het begin een beetje in het midden eigenlijk iets te ver van achter waardoor ik achter een valpartijtje zat maar ik ben samen met nog iemand naar de voorste groep gereden en daarmee zijn we plus/minus 20km mee weg geweest. Daarna kwam alles weer bij elkaar en heb ik lekker mee voorin gereden. Een paar km voor het einde voelde ik een beetje kramp op komen dus heb ik me bidonnen leeg gedronken daardoor trok het een beetje weg maar op het  laatste terwijl ik top 15 reed  schoot de kramp er toch wel hellemaal in dus heb helaas niet mee kunnen sprinten”.

Lars direct na de start

Niels: “ Deze koer was mijn laatste klassieker bij de junioren. Bij de loting stond ik ongeveer in het midden van het peloton maar omdat de persoon voor me niet kwam ingeklikt zakte ik helemaal naar achter. Gelukkig begon de koers rustig en was voorin zitten nog niet heel belangrijk.

Toen ik op een gegeven moment bezig was met naar voren rijden vielen ze op een smal polder weggetje waardoor het peloton in 3 groepen brak. Ik zat in groep 3 met ongeveer 30 anderen.

We hebben 40km in de achtervolging gereden helaas zijn we met 20km te gaan alsnog uit koers gehaald”.

Ian”: ”We hadden het al weken over deze wedstrijd. Ik had in Valkenswaard slecht gereden dat ik nu eens goed wou mee doen. We stonden voor de start en we mochten vertrekken. Ik stond achter Lars en kon zo mee naar voren. Ik zat redelijk van voren en alles ging oké totdat er na 40km een valpartij was. Het splitste in drie groepen en kon nog net voor al de geloste renners naar de tweede groep komen. Alles op een lint naar de eerste groep toe. En we sloten aan op een dijk bij de eerste groep. En we gingen een dorpje in en toen liet iemand een gat vallen waardoor het voor mij einde koers bleek. Ik ben superblij dat ik naar voren heb kunnen rijden en nog een beetje mee heb kunnen doen.

Chris: ” Ik reed samen met mijn vader en Lars heen. Mijn ma die voor alle drie de categorieën ploegleider was (nieuwelingen dames en heren en de junioren). Was al vroeg heen met een van de dames. We kwamen aan er waren al wat mensen van DTS en De Amstel. Samen vormen die met de club Olympia de ploeg WPGA. We gingen gezamenlijk als WPGA inrijden. Om warm te worden gingen we kort een waaier rijden. Nog even naar de wc en toen opstellen voor de start. Ik had een goede loting en stond helemaal vooraan samen met wat andere jongens en Nick Schelvis. Hij reed vroeger voor DTS maar rijdt nu voor Wielerzone. De neutralisatie was heel kort maar dat maakte niet echt uit want daar kwam ik goed uit. Ik reed goed voorin en draaide mee met de waaier die op kop reed voor het peloton. Dat ging aardig lekker. Ik kwam rond 30 km Wessel Maurits (renner bij De Amstel) tegen. Samen reden we rond de 20e plek aan de linkerkant van de weg. Dat ging aardig lekker tot op 35 km er een gat in de weg zat waar ik en 7 jongens in reden. We hadden allemaal stoot lek. Sommige voor of achter en sommige hadden bij allebei de wielen lek. Ik kreeg snel een wiel alleen ging die niet makkelijk er in. Toen ik weer kon fietsen zat ik achter een auto. Die moest na een kilometer helaas terug naar de karavaan en ging een stuk harder rijden. Toen nog 7 kilometer doorgereden met 2 andere jongens en uiteindelijk op 43 kilometer uit koers gehaald. Uiteindelijk een klassieker waar ik me wel oké voelde en goed van voren reed. Helaas stond de wegdek niet bij mij in het krijt. Dat heb je ook af en toe. Nu focussen op een kort cross seizoen”.

Chris en Niels ontspannen vlak voor oproep naar de start

Mannen goed gereden. Lars heel knap je tweede klassieker en die meteen uitrijden. Ian, super dat je goed naar voren kwam. Niels veel succes bij de elite/belofte volgend jaar en Chris, je rijdt goed de pech houdt vanzelf een keer op, aan je banden lag het niet gloed nieuwe grand prixs 5000.

Meiden en jongens (ook voor diegene  die niet aanwezig waren bij deze koers maar wel bij de andere wedstrijden en trainingen) het was een beetje een vreemd seizoen. Goed voorbereid kwamen jullie uit de winter en vervolgens kon het wedstrijd seizoen niet van start vanwege Covid-19. Ik heb bewondering hoe jullie zonder vooruitzichten toch zijn blijven trainen, het plezier in fietsen met elkaar hebben weten vast te houden en de onderlinge omgang gezellig wisten te houden. Misschien meer nog dan andere jaren heb ik door privé omstandigheden van jullie genoten en bood het me veel afleiding om voor jullie dingen te organiseren. Dank daarvoor.

Ilja de Vries

Ploegleider voor:

De nieuwelingen en junioren meiden

De Nieuwelingen jongens

De junioren jongens, voor deze koers

Author: DTS

Share This Post On