In Memoriam Jan van der Laan

In Memoriam

Jan van der Laan

12 juni 1937      22 mei 2017

Jan stond, met o.a. ook zijn vrouw, aan de wieg van de klassieker de Ronde van het Lage Land, die in 1973 voor de eerste keer werd verreden en waarvoor hij in2007, tijdens de 35e editie met vrouw Lydaals eregasten het startschot kwamen lossen.     Jan werd ooit door Siem van der Loo (vader van renner Eddy) gevraagd of die zijn zoon wilde meenemen naar een koers. Dat bleek het begin van een enerverende periode in het leven van de Van der Laantjes…

Ze raakten geheel in de ban van de wielersport en vooral Jan werd een baken voor vele jonge DTS’ers. Er werd een grote saamhorigheid gekweekt. Jan was trainer, begeleider, masseur, vraagbaak, chauffeur, steun en toeverlaat, een vader!. Hij stond dag en nacht voor ‘zijn’ jongens klaar. Nam ze zelfs mee op vakantie naar o.a. Duitsland want dan konden de jongens leren klimmen. Jan wist een enorme band te smeden tussen de jongens onderling. Zelfs de toenmalige bondscoach Frans Mahn kwam enige malen bij Jan en Lyda thuis praten over hun inzet en de resultaten ervan. Jan introduceerde bij de jongeren begrippen als intervallen en pelotonnen. Hij zette de wintertrainingen van Jaap Bruggenkamp in de Parkstraatschool voort. Zijn voortvarende aanpak zorgde voor vele successen. Mooie zege’s werden er behaald met als absoluut hoogtepunt het winnen van de Nieuwelingen Club Trofee, het nationaal kampioenschap voor Nieuwelingen. Het NCK werd slechts zilver door een ‘accefietje’… Jan Rückert alleen was al goed voor 26 zege’s. Jan was als een vader en Lyda ‘bemoederde’ de jongens en de onderlinge band bleek sterker dan bij welke club ook. Dat zijn boys goed waren bleek uit feit dat er ploegen op de loer lagen. Zo gebeurde het dat o.a. Jan Rückert en Gerrit v/d Werff elders onderdak kregen. Voor DTS een aderlating maar voor Jan van der Laan een kroon op zijn vele werk.

Een hele generatie zal zich Jan nog kunnen, en ongetwijfeld blijven herinneren. Een rustige, bijzonder loyale vent met een geweldige inzet voor zowel de club als de individuele jongens die deel uit maakten van dit tijdperk.

Jan heeft zichzelf grote offers gevraagd om de wielerjeugd van DTS met o.a. Wim Tigelaar, Ed v/d Loo, Tom Hoff, Gerrit v/d Werff, Bertus Meijer, Hans Veltmeijer en vele anderen naar een hoger plan te tillen. Iets wat hem absoluut is gelukt. Jan heeft zijn sporen zonder meer verdient en hij zal in de geschiedenis van DTS een vaste plek krijgen, want mannen van zijn statuur zijn heden te dagen schaars….

Namens DTS

Gerrie Hulsing

Author: DTS

Share This Post On